Historie

2014

Der havde været nok at tage sig til over vinteren i Midtjylland. Et planlagt kvindehold for 2014 på den anden side af Storebælt var foldet før, at det overhovedet var begyndt, men langt over deadline lykkedes det alligevel at stable et DCU-hold på benene omkring Mejrup Cykelklub, hvor klubbens sponsor BMS steppede op, og derved var Team BMS Ladies klar til sin første sæson.

Team BMS Ladies 2014 (Fra venstre: Camilla Møllebro Pedersen, Karen Gjendal, Maria Julie Nielsen og Mia Lacota.

De fire ryttere Marie Julie Hansen, Camilla Møllebro Pedersen, Karen Gjendal og Mia Lacota kørte hovedsageligt i de danske A-løb, og det var ofte med stor succes. I løbet af foråret kørte de fire ryttere flere sejre og podieplaceringer hjem, og succes avler succes.

Frem mod et af sæsonens store mål DM i Faaborg kom yderligere tre ryttere til holdet. Rutinerede Iben Bohé, talentfulde Marie Schousboe Vilmann og svenskeren Kristina Morin sluttede sig til holdet, og de var med til skabe flere flotte resultater.

Camilla Møllebro Pedersen sørgede dog for årets højdepunkt, da hun i en flot præstation blev nummer 3 til DM i enkeltstart og derved kunne tage en bronzemedalje. I linjeløbet blev det til en 6. og 7. for hende og Marie Julie Hansen, da de kom med frontgruppen til mål.

Henover sommeren fortsatte succesen for Team BMS Ladies, da de først tog til det svenske 6-dages etapeløb i Tidaholm, hvor Camilla Møllebro Pedersen tog den samlede sejr, og hvor holdet også vandt holdkonkurrencen. En måned senere trådte holdet endnu et stort skridt op.

Team BMS Ladies stillede til start i sit første UCI-løb, da de sammen med flere af verdens bedste ryttere var en del af det nystartede norske etapeløb Ladies Tour of Norway. Camilla Møllebro Pedersen imponerede igen, da hun på prologen blev nummer 15, hvilket var en placering hun beholdt i den samlede stilling.

Det blev derfor en flot debutsæson for det lille hold, og i løbet af offseason blev der arbejdet på at gøre både forholdene og holdet endnu bedre.

2015

Til 2015-sæsonen kom virksomheden Birn ind over holdet, der derved skiftede navn til Team BMS Birn. Fokus var fortsat på at udvikle dansk kvindecykling, og med Birns involvering gav det mulighed for holdet at tilknytte flere ryttere og deltage i flere og større internationale løb.

Team BMS Birn 2015 (Fra venstre: Rikke Lønne, Marie Schousboe Vilmann, Alexandra Nessmar, Pernille Mathiesen, Camilla Møllebro Pedersen, Kristina Morin, Iben Bohé og Linnea Sjöblom)

På ryttersiden var det et spændende hold for 2015. Tre svenske ryttere med Alexandra Nessmar i spidsen blev en del af holdet, samtidigt med at Rikke Lønne også var kommet til. Det samme var VM-sølvvinder fra junior enkeltstarten 17-årige Pernille Mathisen, der på trods af, at hun stadig var 2. års juniorrytter godt kunne bide skeer med seniorerne.

I løbet af foråret fortsatte Team BMS Birn med at præstere flot på den danske scene, hvor de ofte kørte med om sejren – og tog den flere gange. I de internationale UCI-løb var konkurrencen dog noget hårdere, da det ofte var nogle af sportens bedste ryttere, som de var oppe imod.

Holdet fik dog vigtig erfaring i de mange belgiske forårsklassikere, de deltog i, hvor Camilla Møllebro Pedersen og Alexander Nessmar stod for de bedste resultater med en 15. plads i Trofee Marten Wynants og en 17. plads i Gent-Wevelgem.

Henover sommeren fortsatte de gode takter. Team BMS Birn tog sin først titel ved DM for hold, før at Rikke Lønne vandt DM-guld i enkeltstart foran Camilla Møllebro Pedersen, Pernille Mathiesen tog sig af juniortitlen og efterfølgende fik holdet alle fem danske ryttere i top 10 i linjeløbet.

I det hollandske etapeløb BeNe Ladies Tour tog Camilla Møllebro Pedersen holdets første UCI-top 10 placeringer, da hun via en 7. plads på en enkeltstart sluttede på en samlet 8. plads, og 22-årige Marie Schousboe Vilmann fandt også formen, da hun blev 13’er i etapeløbet Lotto Belgium Tour.

Med flere internationale starter med god moral til følge var holdet klar til at tage endnu et skridt op, og i løbet af efteråret gjorde Team BMS Birn sig klar til at køre sin første sæson som et UCI-hold i 2016.

2016

Med ni ryttere på holdet var Team BMS Birn klar til sin første sæson som UCI-hold. Til 2016 havde holdet også fået seriøs forstærkning, da nogle af de bedste unge danske ryttere var kommet til. Blandet andet var tidligere junior-VM-bronzevinder Christina Siggaard sammen med tidligere junior-VM-sølvvinder på enkeltstarten Cecilie Uttrup Ludwig blevet en del af holdet.

Team BMS Birn 2016 (Fra venstre: Margriet Kloppenborg, Tina Rasch, Christina Malling Siggaard, Marie Schousboe Vilmann, Camilla Møllebro Pedersen, Pernille Mathiesen, Simone Eg, Cecilie Uttrup Ludwig og Louise Norman Hansen)

Team BMS Birn lagde ud i de belgiske forårsklassikere, hvor Camilla Møllebro Pedersen allerede i anden løbsweekend sørgede for, at holdet fik sine første UCI-point, da hun blev 10’er i Pajot Hills Classic. Et par uger senere fik holdets også sin første UCI-sejr, da Pernille Mathiesen i sin første seniorsæson kørte solo til toppen på 4. etape af etapeløbet Gracia Orlova, men Marie Schousboe Vilmann blev 3’er og nummer 6 i klassementet.

Til DM gentog holdet triumfen fra året før ved at vinde guld i holdløb, før holdets yngste rytter Simone Eg tog DM-guld for juniorer, og Cecilie Uttrup Ludwig gjorde det for eliten. Og den 20-årige Cecilie Uttrup Ludwig fortsatte med at vise høj klasse over sommeren.

I Tour de Feminin vandt hun 1. etape, satte sig solidt på førertrøjen og cementerede sin samlede sejr, da hun også vandt 5. etape af løbet. Senere blev det også til en bjergtrøje i Tour of Norway og i Plumelec satte hun kronen på værket, da hun vandt sølv til U23 EM. Christina Siggaard havde også fundet formen til efteråret, da hun kom på podiet på 3. etape i Tour of Norway og sluttede af på en samlet 4. plads.

Alt i alt præsterede Team BMS Birn flot i sin første sæson som UCI-hold, og med en plads på verdensranglisten som nummer 24 var resultatet det bedste danske i mange år.

Selvom sæsonen var slut, skete der dog store ting i kulissen ved holdet. I starten af november offentliggjorde Riis Seier Project (nu Virtu Cycling Group), at koncernen overtog holdet, så det blev en del af en række cykelrelaterede brands, der også talte et kontinentalhold.

For resten af 2016 skiftede holdet navn til Team Virtu Pro – VéloCONCEPT Women og flere nye internationale navne blev hentet til med forventningen om at skabe et World Tour-hold med dansk rod for 2017.

2017

Fra starten af januar blev Team Virtu Pro – VéloCONCEPT Women til Team VéloCONCEPT Women. Holdet havde taget et meget stor skridt op, da det for første gang nogensinde var en del af World Tour’en. Det betød også, at der var stor udskiftning i rytterne. Cecilie Uttrup Ludwig og Marie Schousboe Vilmann havde fået muligheden hos Cervélo Bigla, men der var hentet flere nye ryttere ind i stedet til at supplere den danske stamme af ryttere.

Team VéloCONCEPT Women 2017 (Fra venstre øverst: Carmen Small, Louise Norman Hansen, Camilla Møllebro Pedersen, Sara Penton, Jannie Sand, Shani Bloch-Davidov, Sara Mustonen, Claudia Koster, Christina Siggaard, Pernille Mathiesen, Doris Schweizer, Natalie Kerwin og Amber Neben)

Verdensmesteren i enkeltstart, amerikanske Amber Neben, var en af de nye profiler sammen med hendes landsmand Carmen Small, og i alt talte holdet fra sæsonstart 13 ryttere fra syv forskellige nationer. For flere af rytterne var det første sæson på et World Tour-hold, og det galt derfor først og fremmest om at finde fodfæste.

Christina Siggaard sørgede for flere pæne resultater blandt andet med en 5. plads Pajot Hills Classic, men Team VéloCONCEPT Womens forårssæson bar stort præg af, at den udsete kaptajn i foråret Carmen Small styrtede i sin 2. løb og slog hovedet så slemt, at hendes sæson var ovre, før den næsten var begyndt.

Langsomt begyndte holdet at finde sig til rette på sportens højeste niveau, og Christina Siggaard tog holdets første World Tour-point i Tour of Chongming Island via flere topplaceringer og en samlet 5. plads i klassementet. Camilla Møllebro Pedersen var også godt kørende, da hun nuppede bjergtrøjen i Tour of Zhoushan Island få dage senere.

Juni blev også en rigtig god måned for holdet. I Ovo Energy Women’s Tour hentede Sara Penton og Christina Siggaard flere World Tour-point før, at holdet tog sin tredje danske titel for hold i træk. Derefter kom de nationale medaljer i en lind strøm. Først vandt Shani Bloch-Davidov det israelske enkeltstartsmesterskab, så blev Pernille Mathiesen og Louise Norman Hansen 2 og 3 til de danske enkeltstartsmesterskaber, hvorefter at hele tre trøjer blev vundet to dage senere.

Camilla Møllebro Pedersen blev dansk mester i linjeløb, Sara Penton blev svensk mester i linjeløb og Amber Neben blev amerikansk mester i enkeltstart, og hun fuldførte værket dagen efter ved at vinde linjeløbet også.

Midt på sæsonen fik Team VéloCONCEPT Women forstærkning, da den tidligere verdensmester i enkeltstart Linda Villumsen blev en del af holdet. Hendes første løb blev Giro Rosa, hvor hun på trods af et halvt år uden professionel cykling sluttede på en pæn 21. plads.

Den new zealandske rytter fortsatte de gode takter ved først at blive 12’er i Ladies Tour of Norway og senere 5’er i Boels Rental Ladies Tour, hvor den stærke rytter også sørgede for holdets første World Tour-podie, da hun blev 3’er på 3. etape.

Linda Villumsen til PostNORD Ladies Criterium (Foto Dan Eugen Photography)

I starten af september blev Riis Seier Project til Virtu Cycling Project, da Jan Bech Andersen trådte ind i ejerkredsen i koncernen. Holdet skiftede derfor også navn til Team Virtu Cycling for resten af sæsonen, der dog kun omfattede få løb.

I nye uniformer stillede holdet dog op for første gang til VM i holdtidskørsel og på trods af en defekt til Amber Neben blev det til en flot 5. plads til Team Virtu Cycling, og holdet forbedrede sin placering fra 2016 og sluttede på en 21. plads på verdensranglisten.